Tuz demek, yüksek tansiyon demek

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, felçlerin yüzde 62’sinden, koroner kalp hastalıklarının ise yüzde 49’undan yüksek kan basıncı sorumlu.

STANBUL - Tuz, vücut fonksiyonları için gerekli olmasına rağmen fazla tüketildiğinde zararlı etkilere yol açıyor. Çünkü fazla tuz kan basıncını yükseltiyor, yüksek kan basıncı ise kalbi büyütüyor, kalp krizi, kalp yetmezliği, felç riskini artırıyor, böbrek fonksiyonlarını bozuyor ve görme kaybına neden oluyor. 

Bu zararlı etkiler kan basıncı arttıkça artıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre felçlerin yüzde 62’sinden ve koroner kalp hastalıklarının yüzde 49’undan yüksek kan basıncı sorumlu. Yüksek kan basıncının, en fazla ölüm nedenleri arasında bulunduğunu ve yüzyılın epidemisi olarak kabul edildiğini belirten Amerikan Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü Prof. Dr. Sunay Sandıkçı, fazla tuzun, kan basıncı normal olanlarda da kalp damar sağlığına zararlı olduğunu söylüyor.

"Felç riskinde ve kalp büyümesinde artışa neden olur, böbrek hastalığını kötüleştirir, ölüm riskini artırır. Ayrıca böbrek taşı ve osteoporoz riskini artırdığına, obeziteye yol açtığına, mide kanserinin majör nedeni olduğuna ve astım atağının şiddetini artırdığına dair de giderek artan kanıtlar mevcuttur."

Türkiye dünyanın en çok tuz tüketen ülkelerinden olduğunu hatırlatan Prof. Sandıkçı, "Çoğu ülkede günlük tuz tüketimi günde 9-12 gram iken, bizim tuz tüketimimiz günde ortalama 18 gram. Türkiyede erişkin nüfusun yaklaşık her üçte birinde hipertansiyon mevcut. Kan basıncı düzeyi ortalamamız da Japonya, Çin, İngiltere ve ABD den daha yüksek. Bu da acilen toplum genelinde tuz kısıtlamamız gereğini ortaya koymaktadır" diye konuşuyor. 

ÜLKELER TUZ TÜKETİMİNİ AZALTAMAYA ÇALIŞIYOR
Tuz kısıtlamanın sadece kan basıncını düşürmeyeceğini belirten Sandıkçı, şunları söylüyor:

"Tuzun azaltılması aynı zamanda yeni oluşabilecek koroner kalp hastalığı, miyokard enfarktüsü ve felç riskini azaltır. Hipertansiyon, mide kanseri, böbrek hastalığı riski azalır, kemikler korunur. Sağlık harcamalarında milyonlarca dolar tasarruf sağlanır. Şu an tüm ülkeler, tuz tüketimini azaltmaya çalışıyor. Diyette tuzu kısıtlarken, tüm kaynaklardan gelen tuzun azaltılması gerekir. Özellikle gıdaların işlenmesi sırasında kullanılan tuzun azaltılması esastır. Çünkü endüstrileşmiş ülkelerde tüketilen tuzun yüzde 75-80’i işlem görmüş, ambalajlı, hazır olarak satılan gıdalardan alınıyor. Pişirirken veya yerken ilave edilen tuz sadece yüzde 10. Kalanı gıdalarda doğal olarak bulunandır. Asya ve Afrika ülkesinde ise tuzun asıl kaynağı, pişirme sırasında ilave edilen veya soslar ve baharatlarda bulunan tuzdur. 

ERİŞKİNLER İÇİN GÜNDE 5 GRAM TUZ
Dünya Sağlık Örgütü, kronik hastalıkları önlemek için erişkinlerin günde 5 gramdan az tuz (2 gram sodyum /gün) kullanmalarını önermektedir. Bazı ülkeler, diyetlerindeki tuz hedeflerini belirlemiş, bu yönde belli bir yolu katetmiş durumda. İngiltere yürüttüğü politika ile de hazır gıdalardaki tuz oranını yüzde 9.5 azaltmayı başardı. Fransızlar da birçok üründeki tuz miktarını azalttı ve günlük tuz tüketimlerini 8 gramın altına düşürmeye çalışıyor. ABD’de hedef tuz miktarı günde 6 gram. Ancak hipertansiyonu olanlar, 40 yaş ve üstündekiler ve de siyah ırk için önerilen miktar günde 3 gram. 

2009’da başlattıkları ulusal plan çerçevesinde hedefleri tuz tüketimini 5 yılda yüzde 20 azaltmak. Avrupa Birliğindeki 11 ülke de, tuz tüketimini 4 yılda yüzde 16 azaltmaya karar verdi. Bu arada Avrupa Kardiyoloji ve Hipertansiyon Derneği Ocak 2010’da Avrupa genelinde toplumların tuz tüketimini azaltmaya yönelik tedbirlere acilen ihtiyaç olduğunu, hazır gıdalardaki tuz miktarının azaltılması için kanun ve yönetmeliklerin çıkarılması gereğini ve tuz tüketimini günde 5 gram (1 çay kaşığı) indirmenin uygun olacağını bildirdi." 

YEMEĞİN TADINA BAKMADAN TUZ EKLENİYOR
Prof. Sandıkçı, ülkemizde başlıca tuz alım kaynaklarının beyaz peynir, turşu, zeytin, erişte, ayçiçeği çekirdeği ve salça olduğunu söylüyor. Yemeğin tadına bakmadan tuz atma alışkanlığına da değinen Sandıkçı, ekmeğin de tuz tüketimimizde büyük rol oynadığını ve sadece ekmekle günlük ihtiyaçtan fazla tuz aldığımızı belirtiyor.

"Bu nedenle Türk Kardiyoloji Derneği ile Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği, ekmekteki tuz oranının düşürülmesi için Sanayi ve Ticaret Bakanlığına başvurdu. Sağlık Bakanlığı da yeni eylem planında tuz kullanımını azaltmak için aşırı tuzlu yiyeceklerin üzerine uyarıcı kırmızı etiket konulacağını açıkladı. 1-7 Şubat 2010 tarihlerindeki “Dünya tuza dikkat haftası”nda bu yıl , tuzun hipertansiyon dışında neden olabileceği osteoporoz, mide kanseri, obezite, inme, kalp hastalıkları ve böbrek hastalıklarına dikkat çekilmeye çalışıldı.


10663 kişi görüntüledi.

İçerik Etiketleri

Anket

Satın aldığınız tuzun iyotlu olup olmadığına dikkat ediyormusunuz?


Sonuçlar | Arşiv

LİNKLER

Bülten Aboneliği